Hírek

Az Aranybulla hatása a magyar történelemre – Pedagógus-továbbképzés

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójához kapcsolódóan az Országgyűlés Hivatala augusztus 8–12. között ötnapos akkreditált pedagógus-továbbképzést szervezett az Országházban.

 

Az Aranybulla és hatása a magyar történelemre című továbbképzés résztvevői a friss történeti kutatásoknak megfelelően kaphattak komplex képet az Aranybulla keletkezésének körülményeiről és annak a magyar államelméletre gyakorolt hatásáról. Korszakokon átívelően tekinthették végig a rendiség fejlődését, a kezdetektől a 17–18. századi rendi mozgalmakon át egészen a 19. századig. Az Országgyűlési Könyvtár muzeális gyűjteményének segítségével fizikailag is közelebb kerülhettek a Hármaskönyv és a későbbi Corpus Jurisok világához, tartalmuk felfedezését interaktív feladatokkal fűszerezve. Emellett részt vettek egy II. András korabeli törvénylátó nap modellezésében, elmerülhettek az oklevélkészítés rejtelmeiben, és a reformkori politikusok szerepébe bújva vitatkozhattak a korszak nemességét mozgató kérdésekről. Az Országház mellett további állomások is részét képezték a programnak: a pedagógusok ellátogattak a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Központi Könyvtárba, a Szent István Király Múzeumba, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába.

Közzétéve: 2022-08-17 11:40

Kategória: Aranybulla800 hírek

hírlevél box

Feliratkozás a hírlevélre

Naprakész információk a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság kulturális tartalmairól – Iratkozzon fel a hírlevélre!

Jobb oldali sidebar

Az Aranybulla emlékévvel kapcsolatos más rendezvénysorozatok