Hírek

Gloria Victis – Történelmi vetélkedő az Aranybulla jegyében

A Rákóczi Szövetség az Országgyűlés Hivatalával és a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével együttműködve hirdette meg a Kárpát-medencei középiskolások számára a Gloria Victis elnevezésű történelmi vetélkedőt. Idén a téma az Aranybulla és a magyar rendi alkotmány volt. A nagy hagyományú versenybe 146 Kárpát-medencei középiskolás diákcsapat kapcsolódott be. Az elődöntő október 22-én az Országházban került megrendezésre, a legjobb 10 csapat az október 23-i szóbeli döntőn mérhette össze tudását a főrendiházi ülésteremben.

A rendezvény résztvevőit Brassói Sándort, az Oktatási Hivatal elnöke köszöntötte. A díjátadón Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke tartott beszédet. A zsűri elnöki tisztét Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke töltötte be. A zsűri tagjai Zsoldos Attila és Pelyach István történészek voltak.

A döntőbe és az elődöntőbe jutott csapatok értékes könyvjutalomban részesültek, a legjobb három csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáruk pedig egy színvonalas, négynapos római kirándulásra is meghívást kaptak.

Az első helyezett a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata lett: Lászlóffy Luca Hanna, Burkus Barnabás, Rácz Bendegúz, felkészítő tanáruk Csősz Róbert.

Második helyen a Miskolci Herman Ottó Gimnázium diákcsapata végzett: Ehrlich Máté, Bíró Dániel, felkészítő tanáruk Hornyák Péter.

A harmadik helyezést a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata érte el: Szeberényi Kristóf, Kőrösi Csanád, Takáts Balázs, felkészítő tanáruk Csősz Róbert.

Közzétéve: 2022-10-25 09:33

Kategória: Aranybulla800 hírek

hírlevél box

Feliratkozás a hírlevélre

Naprakész információk a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság kulturális tartalmairól – Iratkozzon fel a hírlevélre!

Jobb oldali sidebar

Az Aranybulla emlékévvel kapcsolatos más rendezvénysorozatok