Gloria Victis

Gloria Victis 2022
Aranybulla 800

 

A Rákóczi Szövetség 2022-ben az Országgyűlés Hivatalával és a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével együttműködve hirdette meg a Kárpát-medencei középiskolások számára a Gloria Victis elnevezésű történelmi vetélkedőt. A téma az Aranybulla és a magyar rendi alkotmány volt.

A nagy hagyományú versenybe 146 Kárpát-medencei középiskolás diákcsapat kapcsolódott be. A háromfős csapatok egy online tesztsor kitöltésével nevezhettek. A beküldött dolgozatok alapján a legtöbb pontot szerző 61 csapat meghívást kapott a második fordulóra, amely október 22-én az Országházban került megrendezésre. A legjobb 10 csapat az október 23-i szóbeli döntőn mérhette össze tudását a főrendiházi ülésteremben.

A rendezvény résztvevőit Brassói Sándort, az Oktatási Hivatal elnöke köszöntötte. A díjátadón Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke tartott beszédet. A zsűri elnöki tisztét Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke töltötte be. A zsűri tagjai Zsoldos Attila és Pelyach István történészek voltak.

A döntőbe és az elődöntőbe jutott csapatok értékes könyvjutalomban részesültek, a legjobb három csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáruk pedig egy színvonalas, négynapos római kirándulásra is meghívást kaptak.

Az első helyezett a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata lett: Lászlóffy Luca Hanna, Burkus Barnabás, Rácz Bendegúz, felkészítő tanáruk Csősz Róbert.

Második helyen a Miskolci Herman Ottó Gimnázium diákcsapata végzett: Ehrlich Máté, Bíró Dániel, felkészítő tanáruk Hornyák Péter.

A harmadik helyezést a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata érte el: Szeberényi Kristóf, Kőrösi Csanád, Takáts Balázs, felkészítő tanáruk Csősz Róbert.

A további helyezettekről itt lehet tájékozódni.

 

Jobb oldali sidebar

Élménybeszámoló a versenyről

 

Együttműködő partnereink